Aplicații mai bune pentru educația sexuală decât școala sau familia
Tehnologia a schimbat felul în care copiii învață ce înseamnă sex, în moduri mai mult sau mai puțin bune. Azi vom vorbi despre acele părți bune – mai exact, despre aplicațiile care le ajută pe femei să înțeleagă mai bine care e treaba cu menstruația, ovulația și perioadele fertile decât școala.
Aplicațiile de urmărire a menstruației sunt fix cum sună – aplicații care le ajută pe femei să urmărească când le va veni data viitoare menstruația, când vor fi fertile și când vor avea ovulația. Dincolo de asta, le ajută să noteze simptomele care apar pe parcurs, care le pot fi de folos la următoarea vizită la doctor.
Una din utilizatoarele aplicației Flo, Delia Howe, i-a spus jurnalistei Amanda Luz Henning Santiago de la Mashable că Flo a ajutat-o să descopere că suferă de endometrioză. Această boală aduce cu ea dureri imense și de lungă durată pe parcursul menstruației, printre alte simptome.
„Educația sexuală m-a învățat că ciclul doare, că durerea este normală”, a zis ea. „Aplicația mea mi-a arătat că, de fapt, nu era normal”.
Aplicații precum Flo, Eve și Glow le trimit femeilor alerte în cazul în care simptomele descrise de ele coincid cu cele ale endometriozei și sindromului ovarelor polichistice. „Am văzut că în jur de 10% din utilizatoarele noastre au fost alertate pentru posibile semne de endometrioză, ceea ce nu este neapărat surprinzător, dacă luăm în considerare că incidența endometriozei în populația generală este în jur de 10%”, a explicat Jennifer Tye, chief operating officer la Glow.
Tye a povestit și despre cazul unei femei care, după ce a folosit aplicația trei luni, a aflat că suferă de sindromul ovarelor polichistice. Ea a primit o alertă de la aplicație care i-a sugerat că ar putea suferi de această boală, lucru pe care femeia îl suspectase ani la rândul, dar care nu fusese confirmat de niciun medic.
Odată ce a mers la doctor cu toate informațiile stocate în aplicație, a primit diagnosticul pe care îl bănuise atât de multă vreme.
În majoritatea cazurilor, școala le învață pe tinere că ciclul durează 28 de zile, menstruația propriu-zisă apare o dată pe lună timp de trei-patru zile și că s-ar putea să fie morocănoase cu o săptămână înainte.
Școala nu prea le spune că ciclul poate să dureze mult mai puțin sau mult mai mult, în funcție de persoană și de starea hormonală a organismului, nu le spune că acele trei-patru zile sunt, pentru majoritatea femeilor, cel puțin cinci zile și că indispoziția poate să nu apară deloc.
Mai mult, aplicațiile de urmărire a menstruației le ajută pe femei să înțeleagă mult mai bine care este treaba cu ovulația și perioadele fertile.
„Când am vorbit cu mai multe femei care căutau să procreeze, utilizatoarele noastre ne-au spus că singurul lucru pe care l-au învățat la ora de educație sexuală a fost cum să nu rămână însărcinate – și asta însemna, de obicei, să nu facă sex neprotejat„, a mai zis Tye.
Aplicațiile acestea nu ar trebui să înlocuiască educația sexuală din școli. Totuși, atâta timp cât aceasta este făcută la cel mai superficial nivel posibil, ele rămân o alternativă decentă.